تالاب جازموریان برهوتی بی آب و علف
به گزارش سفر حرفه ای ترکیه، خشکسالی های پیاپی و کاهش منابع آبی بر پیکره تالاب جازموریان کرمان، موجب از بین رفتن زیستگاه ها و بروز ریزگردها شده است.
تالاب جازموریان، حوضه ای آبریز و دریاچه ای به همین نام در جنوب شرق ایران است که دشت های حاصلخیز قلعه گنج و رودبار در جنوب استان کرمان و دشت های ایرانشهر، بمپور، سردگان، دلگان، سرتختی و اسپکه در استان سیستان و بلوچستان را شامل می گردد.
پوشش گیاهی این منطقه را در اصطلاح محلی جاز می نامند و کثرت آن را موریان می گویند که به همین سبب، این ناحیه به جازموریان معروف شده است. مردم جنوب کرمان، مدت ها است به تدبیر مسئولان کشور و استان برای احیای تالابی چشم دوخته اند که سال ها زیستگاه پرندگان، منبع تامین علوفه جنوب و شرق کشور و عامل تنظیم زیست بوم منطقه بود که به علت کاهش نزولات آسمانی و برداشت بی رویه از منابع آبی خشک شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان گفت:
حتی با اتمام خشکسالی و افزایش بارندگی، احیای تالاب جازموریان، آسیب های وارد شده به محیط زیست و سفره های زیرزمینی به راحتی قابل جبران نیست.
رضا جزینی زاده اضافه نمود:
آب های تجدیدپذیر استان کرمان بر اساس آخرین آمار آب منطقه ای 5.5 میلیارد مترمکعب بوده است و از این اندازه به صورت زیرزمینی و سطحی 6 میلیارد و 800 میلیون مترمکعب معادل 123 درصد سالانه برداشت می گردد.
وی توضیح داد:
برداشت بی رویه از منابع آبی موجب ایجاد شرایط بحرانی آب و خشک شدن تالاب ها شده است و استان کرمان با این اندازه برداشت آب، به سمت بحرانی سخت پیش می رود.
جزینی زاده عنوان نمود:
تالاب جازموریان در استان کرمان حدود 25 درصد از ریزگردهای داخلی کشور را فراوری می نماید و 8.9 درصد از ریزگردها مربوط به رگه های معدنی متروکه و درحال بهره برداری است.
وی گفت:
اداره کل حفاظت محیط زیست در استان کرمان 29 کانون عمده فراوری ریزگرد داخلی را شناسایی نموده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان اضافه نمود:
نخستین آسیب محیط زیست پس از خشکسالی، خشک شدن تالاب ها بوده و خشک شدن تالاب جازموریان به عنوان بزرگترین تالاب استان کرمان، موجب بروز ریزگردها شده است.
وی اعلام کرد:
امروز تالاب جازموریان به طور کامل خشک شده، زیرا حق آبه ها از سدها رها نشده و بارندگی یک سال گذشته استان کرمان دربعضی منطقه ها در حد صفر بوده است.
وی اضافه نمود:
برای حفاظت از تالاب ها اقداماتی از جمله مدیریت منابع آبی، مدیریت کاشت و برداشت محصولات کشاورزی، با توجه به احتیاج کشور و اندازه آب مصرفی به طور علمی در استان کرمان انجام نشده است.
جزینی زاده گفت:
برداشت بی رویه از منابع آبی، وجود بیش از 10 هزار حلقه چاه غیرمجاز و بیش از 20 هزار چاه مجاز در استان کرمان، موجب نرسیدن آب کافی به تالاب جازموریان شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان ادامه داد:
احتیاجمند توجه جدی و مصرف بهینه منابع آبی به خصوص در بخش کشاورزی با مصرف بیش از 90 درصد آب مصرفی این استان، وجود دارد.
وی اعلام کرد:
کشت بعضی محصولات کشاورزی در استان کرمان از جمله گوجه فرنگی، ذرت و هندوانه با مصرف آب فراوان، منفعت مالی برای کشاورز و کشور ندارد و منابع را هدر می دهد.
جزینی زاده گفت:
تغییر روش های آبیاری، از غرق آبی به سیستم های نوین باید مورد توجه مسئولان استان کرمان قرار گیرد، زیرا انتقال آب از کانال های سرشاخه های سد و موتور پمپ ها در استان کرمان بخوبی انجام نشده است و موجب هدر رفت فراوان آب می گردد.
وی اضافه نمود:
بعلاوه باید با تغییر الگوی کشت، گیاهانی با احتیاج آبی کمتر و صرفه مالی بیشتر در استان کرمان جایگزین محصولات با احتیاج آبی بیشتر و صرفه مالی کمتر گردد.
جزینی زاده اضافه نمود:
فریادهای طبیعت از کمبود آب، امروز تبدیل به فاجعه شده است، لذا باید جلوی این معضل حاد از جایی گرفته گردد و یا سرعت پیشروی آن را کاهش دهیم.
منبع: کجارو / ایرنا